Rovnátka a čelistní operace: Teorie o čelistní operaci (4)

V rámci seriálu Rovnátka a čelistní operace, který byl publikován na blogu Rovnátka a život s nimi, je toto další díl. V úvodu budu vždy komentovat článek níže, který vyšel na výše zmíněném blogu.

Komentář 18.11.2010: První seznámení s tím, co je to čelistní operace. V té době jsem mnoho hodin trávil "rešerší" informací. Pročítal jsem diskuse, hledal blogy a našel jsem i jedno nebo dvě videa. Ale přiznám se, že ani tehdy a ani dnes jsem nebyl schopen se na to podívat až dokonce. Chcete to zkusit? Tak tady to je – http://www.youtube.com/watch?v=ztjFBJ1suBI&feature=related Ale je to fakt nechutný!  🙂

Teorie o čelistní operaci

V úvodním článku jsem slíbil, že také něco napíšu o čelistní operaci. Budou to jen teorie a informace, které jsem načerpal od doktorů. Čelistní operaci bych měl, pokud vše půjde dobře (a pokud nevezmu do zaječích), podstoupit asi tak rok a půl.
Čelistní operace se musí provádět při rovnání zubů v takových případech, kdy se jedná o větší vady a kdy se posouvají zuby víc, než by zvládly rovnátka. Resp. s čelistní operací se údajně léčení a celá procedura urychluje.

V mém případě budou posouvat spodní a možná i horní část čelisti (ne čelist jako takovou, ale jen tu část se zubama). Spodní dopředu a horní možná trochu nakloní, aby seděla na spodní.

Posun se dělá samozřejmě chirurgicky za plného uspání, v nemocnici je to tak na týden a pak dalších asi 5 týdnů domácí léčení. Tedy, není třeba celých 5 týdnů zůstávat doma (oprava: MUSÍTE, protože máte neschopenku), ale největší omezení po těch cca 6 týdnů je v tom, že nemůžete otevírat pusu (panty jsou gumičkama tažené proti sobě). Takže se těžko jí, resp. dá se cucat brčkem jen tekutá strava, pak kašičky a tak. Nedají se pořádně čistit zuby, no prostě žúžo. Jestli k této fázi někdy dojdu, bude to asi opravdu zážitek.

Zhruba rok po čelistní operaci se jde ještě na jednu menší operaci, kdy se z dásní vyndavají titanové destičky, kterými jsou fixovány ty změny a posuny. A to by pro začátek stačilo.

Zní to děsivě. Ještě děsivější jsou fotky, ale ty tu ukazovat nebudu, najdete si je sami. Nechci děsit ani sebe, ani vás.

 

 


Všechny díly seriálu o rovnátkách a čelistní operaci:

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar