Rovnátka a čelistní operace:Nasazení spodních rovnátek a šišlání (12)

V rámci seriálu Rovnátka a čelistní operace, který byl publikován na blogu Rovnátka a život s nimi, je toto další díl. V úvodu budu vždy komentovat článek níže, který vyšel na výše zmíněném blogu.

Komentář 18.11.2010: Hehe. A je tu šišlání. Milí pšátelé. Tohle byla fakt šlanda. Jak s tím šišláním jít do práce? Dal jsem si asi 3 dny pauzu a četl nahlas knížku. Ale ono to moc nepomáhá. Ale zase co zbývá, dovolenou na měsíc si těžko vezmete, tak hurá do práce. A opět, jako po nasazení rovnátek, žádná reakce okolí. Pravda, měl jsem pocit, že na mě nějak víc někteří vejraj, ale nepřipouštěl jsem si to. Je to jejich problém, když mi něco nerozumí. 🙂 

Nasazení spodních rovnátek a šišlání

Zhruba před měsícem mi nasadili spodní rovnátka. Samotné nasazení problěhlo o něco jednodušeji než ty vrchní. Dolů jsem chtěl také průhledná rovnátka, ale Mudr. Jiří Petr (a i jeho kolegyně) mě přemluvili, že kovová jsou na spodek lepší.
 
A tak jsem poslechl rad lékařů a nechal si nasadit spodní kovová. Důvody, které mi sdělil doktor byly dva hlavní: jsou pevnější a rychleji postupuje rovnání. A navíc nejsou tolik vidět, jako ty vrchní.
 
A měl pravdu. Tedy alespoň co se týče toho, jak moc jsou vidět. To, zda jsou či nejsou vidět mi bylo už od začátku víceméně jedno. A to zejména z jednoho zásadního důvodu. Trápilo mě maličko něco jiného.
 
Zároveň s rovnátkama jsem dostal na horní patro takovou destičku, která je opřená zevnitř o přední zuby (její výška nepřesahuje zuby, takže není vůbec vidět) a vzadu zasahuje někam ke trojkám. Destička je z nějaké pryskyřice či co, není to nepříjemné. Dokonce je to o něco lepší, než když jsem měl na patře ten kovový oblouk.
 
Ta destička se tam dává proto, abych si při kousání vrchními zuby nekousl do spodních rovnátek a neodlepil jsem si je. Ano, toto funguje. Destička totiž brání úplnému dovření zubů horního a dolního patra k sobě. Takže se trochu hůře kouše. To ale ještě není hlavní problém.
 
Hlavní problém je šišlání. Řeknu vám, že první minuty, kdy jsem měl s tímhle mluvit, tak se mi rosilo čelo. Mluvil jsem jak debil. Ale z nějkého podivného důvodu mi to bylo skoro jedno a dělal jsem si z toho spíš srandu. Co jiného mi zbývalo, že?
 
Doktor říkal, že si za 3 dny zvyknu s tím mluvit. Jo, houbeles. Je to přes měsíc a stále ještě mám drobné potíže vyslovit některé hlásky, nebo skupiny hlásek. Například ř, to je asi nejhorší. Zejména v kombinaci s jinými písmeny. Takže slova jako třicet, případ, třeba byly pro mě dost dlouhou dobu tabu. Teď už je to lepší, ale úplně ono to není.
 
Takže jsem začal mluvit trochu pomaleji a přemýšlel jsem, jak to co chci říci, mám říci, abcyh se vyhnul nevyslovitelným slovům. 🙂 Takže měl-li jsem říct, že to trvalo třřřři hodiny, řekl jsem raději, že to trvalo více než dvě a půl hodiny. Elegantní a nikdo skoro nic nepoznal. 🙂 Ne vždy to jde použít, ale někdy to je lepší, než se trápit s tím prokletým řřřřřřřřřřř.
 
Takže doktorův odhad 3 dnů byl úplně mimo. Možná 30 dnů by bylo přesnější. Nebo raději dvacet devět, tam není žádné ř. 🙂

 


Všechny díly seriálu o rovnátkách a čelistní operaci:

 

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar