Rovnátka a čelistní operace: Bez destičky a opět šišlající aneb co je nového (15)

V rámci seriálu Rovnátka a čelistní operace, který byl publikován na blogu Rovnátka a život s nimi, je toto další díl. V úvodu budu vždy komentovat článek níže, který vyšel na výše zmíněném blogu.

Komentář 18.11.2010: Zase šišláme. Takhle jak se ty zážitky zdrcnou pěkně za sebe do krátkého časového okamžiku, zdá se, že to bylo rukcuk. Ale nebylo, prosím vás. Mezi nandání destičky, která mi způsobila dočasnou šišlavost a sundáním destičky, kteá mi též způsobila dočasnou šišlavost, uběhlo 5 měsíců. Uteklo to a na destičku nezapomenu.

Bez destičky a opět šišlající aneb co je nového

Už jsem sem dlouho nenapsal. Není to proto, že bych už neměl rovnátka, prostě jsem byl v takovém pracovním vytížení, že jsem neměl čas se podělit s ostatními, co se událo nového. Tak nyní to napravuji.
Naposledy jsem psal, že jsem dostal spodní fixní kovová rovnátka (to bylo někdy v červenci) a k tomu destičku na horní patro. To způsobilo to, že jsem začal šišlat.
Nicméně po několika týdnech (odhadem šesti až osmi) jsem se s tím naučil mluvit a nikdo nic moc nepoznal.

Sundání destičky

Za 5 měsíců se mi posunuly přední spodní zuby asi o 5 mm. To jest 1mm za měsíc, což je průměrná rychlost pohybu zubů. Nyní jsou kolmější k čelisti, ale hlavně se docela dost už zatáhly díry po vytržených čtyřkách. Ty jsou zhruba 2 mm.
Minulý týden mi už sundali z horního patra tu destičku. Ta mi nakonec nevadila ani tak kvůli mluvení, jako spíše proto, že mi vadila při čištění zubů. Nemohl jsem se dostat pořádně na zadní stranu horních zubů. Řešil jsem to slabým mezizubním kartáčkem, kterým jsem se dostal mezi zuby a destičku a mohl tam alespoň trochu zuby vyčistit.
Po sundání destičky jsem měl pocit, že mi ta část patra, kterou destička překrývala, zcitlivěla. Měl jsem podobný pocit, jako když máte dva týdny zalepený prst náplastí a pak ji sundáte. Kůže je pod ní taková jemnější a citlivá.
Jakmile jsem po sundání destičky poprvé promluvil, zjistil jsem, že mi dělá opět problémy mluvení. Sakra 🙂 O šišlání jsem už psal.
Nyní je to asi 5 dnů od sundání a už se to trochu srovnává, ale stále mám problémy vyslovit slova s písmeny s, ř či c. Okolí si toho všimlo a prý šišlám mnohem víc, než při nandání destičky před 5 měsíci. Mno, já si to nemyslím. Při nasazení destičky jsem měl s mluvením opravdu problém, nyní mám problém jen s některými písmeny, jinak je to celkem v pohodě a myslím, že se to brzy srovná. 🙂

A co mě čeká? O tom v dalším článku…

 


Všechny díly seriálu o rovnátkách a čelistní operaci:

 

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar