Kam kráčíš český Internete?

Včera jsem se zúčastnil konference Czech Internet Fórum 2007, kterou pořádala Lupa v rámci ankety Křišťálová lupa. Tyto konference mají jednu nespornou výhodu. Tedy mají jich vlastně více. První – setkáte se tam s mnoha dříve známými nebo i dříve neznámými a už známými lidmi. Druhá výhoda – když sedíte a posloucháte přednášky nebo panelisty, nikdo vás neruší a tak můžete (a) vyřizovat poštu, (b) přemýšlet nebo (c) poslouchat … a nebo vše najednou (synergický efekt, že).

A tak v duchu těchto výhod a v souladu s tím, že sem píšu spíš bodově, tak si dovolím pár poznámek ke včerejší konferenci, k tomu, co mě napadalo a také k tomu, jaký byl následný večer, kde se předávaly ceny Křišťálová lupa.

  

  • Hned v začátku odpovím na otázku v titulku – kam kráčíš český Internete? Kráčíš za hranice, kráčíš do mobilů, kráčíš do ledniček a dalších nestandardních zařízení. Tolik pozitivní charakteristika. Ale mnohem více mě zaujala poznámka Jana Čepa – o tom, jaký je českýInternet – je (cituji) uprděný. A přesně takový jsem měl pocit při poslouchání některých prohlášení a (bez urážky) myšlenek panelistů. Český Internet se nejprve musí vyrovnat s poměrně hlubokou absencí profesionalismu a až pak může pořádně vystrkovat růžky. Bohužel zatím stále přetrvává přístup "studenti do toho" (opět bez urážky).
  • Předchozí souvisí s tím, že tu chybí lidi, kteří internetu rozumějí. To je překážka, kterou si málokterá firma uvědomuje, ale tyto překážky v nejedné firmě zabíjí nadějné internetové projekty a jejich rozvoj. Vím to z vlastní zkušenosti. Pak většinou následuje úpadek a (osvítí-li někoho duch svatý)  nakonec přijde těžce zaplacený návrat zpět mezi … průměr.
  • Při prohlédnutí nominací na Křišťálovou lupu, ale také při procházení projektů v rámci hodnocení pro IEA 2007 (www.iea.cz), která bude vyhlášena za pár týdnů, nabývám pocitu, že už se tu dlouho neobjevilo nic převratného. Ale možná ten převrat probíhá postupně, jen není vidět. Uvidíme za pár měsíců. Bude tu ještě víc zaprděno, nebo vánek zesílí a vyčistí ovzduší?
  • Seznam (i jeho "otec zakladatel") vyhrává co se dá, za což má můj obdiv, ale zároveň se obávám, že není daleko doba, aby se z něj stal druhý SPT Telecom. Čím bude větší a bude na sebe jako sněhová koule nabalovat další služby, tím více bude nenáviděn a tím více bude trnem v oku lidí, kteří jsou v hierarchii společnosti výš a výš. Už jen snaha Seznamu sáhnout si na reklamní rozpočet televizí, může způsobit postupný otřes, který odstartuje útoky "vlivných" na Seznam, podobně jako se tomu děje v jiných oborech. Na rozdíl od SPT má ale Seznam jednu výhodu. Pro většinu uživatelů je jeho velikost neviditelná. Nepotkávají telefonní budky, nechodí jim zmatené výpisy telefonních účtů atd. No uvidíme.
  • Přednáška pana Hlavenky byla podnětná. Tisk vs. Internet. Věčné to téma, vděčné to téma, smutné to téma.
  • Z tématu "blogy" se začíná dělat vědecké téma. Existují lidé, kteří jsou ochotni na toto téma dělat studie a výzkumy. Čím více o blozích slyším, tím víc jsou mi protivnější. Tím méně mám rád tento blog. A tím méně ale vidím v blozích něco vyjímečného. Tím méně o blozích na zpravodajských serverech. Že bloguje i Jiří Paroubek a další? No a? Blogoval už před lety, jen se tomu neříkalo blog. Asi se u mě projevuje únava materiálu. 🙂 Těším se, až se objeví zase nějaké jiné zajímavé téma.
  • Jak je to přísloví? Kdo jednou stál, už stojí opodál? Na internetu je čas mezi "jednou stál" a "už stojí opodál" strašně krátký. Jinými slovy – přemýšlíte o nějakém projektu? Buďte si jistí, že stejný už mají v betaverzi na několika serverech ve stejném housingovém centru, kde je i ten váš. Jen o tom nevíte. A než se rozhoupete, udělají launch a začnou ho tahat na světlo světa na podobných konferencích. A vy se chytáte chytáte za hlavu. A krom toho se vám ulevilo. Nosit v hlavě nápad taky nějakou tu energii stojí. Teď ho můžete pustit.
  • Na předávání cen Křišťálová lupa jsem dorazil se zpožděním, ale kus předávání jsem ještě stihl. Nevím čím to, ale některé nominované projekty jsem tam slyšel poprvé. Asi bych měl častěji chodit na Lupu. 🙂 Na druhou stranu jsem si konečně udělal jasno v tom, v které porotě jsem letos byl a v které ne. Tak v té křišťálolupí jsem nebyl. 🙂 Škoda, určitě bych hlavní cenu udělil opět Peprnetu. Asi tak jednou za dva měsíce si na něj vzpomenu a kouknu, jestli ještě žije. Ku mému překvapení ještě ano. Což přesahuje hranice mého chápání. Nicméně, peprnet dostal opět Anticenu, ale podle mého názoru neprávem. Měl by dostat hlavní cenu v kategorii "Nejhorší projekt, který vydržel nejdéle".

A vhledem k tomu, že jsem si myslel, že tlačítko "Dočasně uložit" uloží tento článek rozepsaný až do doby, než se k němu stačím vrátit a dopsat ho, tak pro tuto chvíli končím, neboť předešlé body, které jsem si rozepsal během konference, potkal osud typu DELETE FROM buffer-clanky WHERE id=cislotohotoclanku. Neuvědomil jsem si totiž, že slovo dočasně v tomto případě znamená pouze 4 hodiny.

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar