Smaženka není babský chleba

Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/2158-obalovany-chleb-ve-vejci/Věčný to spor. Co je to smaženka a co je to babský chleba? Podle googlu, dědečka našeho vševědoucího, je smaženka toto (redakčně zkráceno): vejce rozmíchané se strouhankou a nalité na pánev. Výsledná placka se plácne na chleba (s hořčicí, cibulí či jiným dochucovadlem). A hotovo. Můžeme se do smaženky zakousnout. Leč někteří chytrolíni říkají smaženka i úplně něčemu jinému!

Smaženka je podle nich chleba obalený ve vajíčku a toto celé potom osmažené na pánvi. S předchozím postupem to má společné jen to vejce a chleba, ale technologický postup je naprosto jiný! To je něco jako plést si diamant s obyčejnou tuhou. Ingredience jsou víceméně stejné, ale výsledek úplně jiný. Hnal bych prodavače, který by mi místo tužky s grafitovou tuhou prodal tužku s diamantovou tuhou. S tím se nedá psát. Ale zpět ke smaž… tedy k babskému chlebu.

Babský chleba, babský chléb, střapatý chleba NENÍ smaženka

Babský chleba je toto: vejce rozšleháme s trochou soli na talířku. Ve vzniklé táhnoucí se žluté tekutině se obalí krajíc chleba a ten se poté umístí na rozpálenou pánev. Smaží se po obou stranách do zlatova.

Můj zlepšovák ještě spočívá v tom, že na obě strany ještě lžičkou přidávám rozšlehané vajíčko, aby byla chuť babského chlebu vajíčkovatější.

A to je celé. TAKTO SE DĚLÁ BABSKÝ CHLEBA! Kapišto? 🙂

 

PS: Naštvalo mě, že po zadání hesla babský chleba do googlu, mi nic nenašel. Tímto zápiskem se to snad brzy změní. Tak indexuj, indexuj, dědečku náš vševědoucí.

PPS: Většinou se používá celkem nudný pojem obalovaný chléb.

 

Nebo tomu snad někdo říká ještě jinak? 

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar