Prodám Seznam. Zn.: iHNed

Seznam je na prodej, Economia (vydavatel Hospodářských novin a provozovatel portálu iHNed.cz) je na prodej, Centrum si připojilo Atlas, Google vystrkuje drápky a kolem toho všeho krouží finanční skupiny typu PPF, J&T, Warburg Pincus a další. A co z toho bude? Pojďme si zaspekulovat.

Centrum se spojilo s Atlasem, to je stará známá věc. Že to v nejbližší době uživatelé moc nepocítí je věc také celkem předvídatelná. Ale co bude dál? Asi poslední, kdo tvrdí, že Atlas a Centrum budou dál koexistovat, jsou zaměstnanci zmíněných portálů. Všem ostatním je jasné, že dvě značky v našem malém rybníku jsou moc. Ostatně na Atlasu to bylo vidět dlouhodobě. Ač byl fresh, sexy a kdoví co ještě, na Centrum se stále nějak nedokázal dotáhnout. Takže výsledkem bude to, že Atlas jako samostatný portál zanikne. Můj odhad je rok. Maximálně dva. Zbydou jen některé služby, které více či méně ponesou znaky (a značku) Atlasu. Centrum bude tím Goliášem, který pozře Davida.

Seznam, Atlas, Centrum a …

Prudký nástup Googlu se začíná projevovat i nás (ať si říkají představitelé Seznamu co chtějí). Dlouhou dobu se Google tvářil jako cizinec. Tím také dokázal k sobě přilákat nemalou skupinu uživatelů. Byla to skupina těch, kteří nemají rádi autority, nesnášejí Microsoft, hlásají, že "Seznam? Nic horšího neznám", jsou většinou na Internetu delší dobu a nemalá část z nich rozpoutává flame wars typu Linux vs. Microsoft či Firefox vs. Internet Explorer. Asi nemusím dodávat, na čí straně tito uživatelé většinou stojí.

Jenže nastupuje doba, kdy Google začínají používat i uživatelé, kteří dříve znali jen Seznam (případně Centrum). Začínají zjišťovat, že pro pohyb po internetu jim stačí malé okénko pro zadání klíčového slova či fráze, že Gmail "už sakra někde viděli" a že i ty mapy na Googlu jsou lepší, než kterékoliv jiné na některém českém portálu. A to nemluvím o plánování trasy.

Google je tedy zcela jistě konkurencí. Ale zatím se jedná o konkurenci technologickou. Obraty, které točí Google v ČR, jsou v porovnání s miliardovým Seznamem zatím zanedbatelné.

Ale pozor. Mnohem významnějšími a nebezpečnějšími (v jistém smyslu) činiteli budou investoři (finančníci) a vůbec zahraniční a neinternetový kapitál. Jak už zaznělo na jednom NetClubu (www.netclub.cz), můžeme očekávat nájezd zahraničních peněz do českých IT firem.

Co z toho všeho tedy vyplývá? Shrňme si fakta.

Seznam je na prodej. Atlas a Centrum už prodané jsou. Centrum má nemalé aktivity i v zahraničí. Mají ještě kam růst. Majitelem Atlasu a Centra jsou Warburg Pincus a podle všeho mají ještě chuť. Stále mám totiž pocit, že koupě Centra a Atlasu Warburgy nemůže uspokojit. Musí to být pouze první krok v něčem větším. Ale v čem?

Hypotéza č. 1

Warburg Pincus koupí i Seznam. Mělo by to logiku? V celoevropském měřítku jsou Centrum s Atlasem kapkou v moři. Se Seznamem by Warburgové ovládi celý neGooglovský trh v ČR a na Slovensku. Centrum má jistě už propracovaný plán na expanzi do zahraničí. Najednou by měli v ruce balík, který už by mohl být z ohledem na další prodej, velmi zajímavý.

Hypotéza č. 2

Petr Dvořák, zatím ještě generální ředitel TV Nova, prohlásil, že chce dostat jejich nový portál tn.cz do TOP 3 v počtu reálných uživatelů v ČR. A to do jednoho roku. Jak toho chce dosáhnout? Chce se dostat před iDnes, který má za sebou dlouhou internetovou historii? Nyní má Nova.cz (duben 2008) zhruba 800 tisíc RU, třetí nejnavštěvovanější portál jsou Novinky.cz s 3 miliony. Čili chce-li Dvořák dostat tn.cz do TOP 3, musí někde posbírat minimálně 3 miliony reálných uživatelů měsíčně. Pro zajímavost, Seznam má 4,6 milionů RU (opět duben 2008, Netmonitor).

Jak toho chce tedy Nova dosáhnout? Těžko sama. Skoro bych si tipnul, že to je nereálné. A už vůbec ne za rok i kdyby půlku reklamního prostoru na TV Nova věnovala propagaci TN.CZ.

Takže musí někoho koupit. Centrum má 2,7 milionů, Atlas 1,9 milionů RU měsíčně. Dohromady by mohly jejich RU dosáhnout na tu třetí příčku. Hypotéza č. 3 tedy říká, že Centrum.cz a Atlas.cz jsou připravovány pro to, aby mohly být prodány Nově, resp. vlastníkům.

iHNed.cz, iDnes.cz, iZitra.cz

Že sleduji dění kolem iHNed.cz a kolem chystaného prodeje Economie z trochu jiného úhlu pohledu, je celkem jasné (5 let práce v tomto vydavatelství se musí nějak projevit). Na druhou stranu už je to rok, co tam nepůsobím a můžu si už dovolit malý nadhled.

Existují zhruba tři hypotézy o kterých se v médiích spekuluje, do kterých rukou může Economia poputovat.

Hypotéza č. 1

Asi nejčernější noční můrou pro zaměstnance Economie je představa, že kupcem bude nějaká finanční skupina. Zde by byl vývoj poměrně předvídatelný. Koupit, vycucnout (čtěte: zvýšit cenu) a prodat. Pro mě, jako pro vnějšího pozorovatele, to však není ta nejhorší varianta. Chce-li někdo zvýšit cenu podniku, musí nejprve trochu zainvestovat. To se projeví jednak kvalitnějšími službami, rozšířením portfólia (možná dalším nákupem a akvizicemi) a v neposlední řadě také novým pohledem na rozvoj. Stínem zůstává však ten fakt, že primárním cílem finančních skupin je vydělat a nedržet to moc dlouho. To vnáší dovnitř podniku určitou nejistotu a otázky (které se ostatně začínají objevovat už nyní): můžeme to teď realizovat, nepočkáme, až co na to řekne nový vlastník? A to může být poměrně významný demotivující faktor.

Hypotéza č. 2

Další možností je, že Economii koupí Mafra, vydavatel deníku DNES a internetového iDnesu. Mělo by to svou logiku. Mafře chybí inteligentní nebulvární obsah. Vývoj by mohl být následující. Mafra koupí Economii, Hospodářky přetransformuje do "hospodářské" přílohy deníku DNES, časopisy Ekonom, Marketing & Media a pár dalších vybraných měsíčníků zahrne pod svá křídla a zbytek z důvodu nerentabilnosti zabije nebo přetransformuje do příloh. Zpravodajský portál iHNed.cz potká stejný osud, jako Atlas v případě Centra.

Hypotéza č. 3

Pro zaměstnance by bylo asi nejpříznivější, kdyby Economii koupil zavedený (český či zahraniční) vydavatel ekonomického tisku. A to i fyzická osoba. Někdo, kdo vydavatelskému businessu rozumí. Na mysli mi vyskočilo jedno jméno, které ale nemůžu prezentovat. Zde je však problém v tom, že cena může být příliš vysoká, aby byl někdo ochoten ji vysázet na stůl.

 

Další hypotézy už jsou maličko crazy (např. Economii koupí Prima, někdo z velkopodnikatelů typu Chrenek, Bakala apod.), takže je nebudu ani rozebírat. Určitě bude ale moc zajímavé sledovat, kam se Economia posune.

 

Jak to nakonec dopadne?

Každopádně, ať už Seznam, Centrum, Atlas, iHNed a nějaké případné akvizice dopadnou jakkoliv, to, čeho jsme byli svědky do teď, byla jen předehra. To hlavní dějství nás čeká a možná nás překvapí.

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar