Glosa: Používat datové schránky se musíme ještě učit

O datových schránkách bylo napsáno mnohé, a byť je polovina národa kritizuje a nenávidí (a druhé polovině jsou úplně volné), spatřuji v nich největší počin v elektronizaci (nejen) státní správy za posledních několik let. Přes mnohá pozitiva mohou však přinést svým majitelům i vrásky na čele.

Nemluvím o problémech s nestandardním (a z laického hlediska nesmyslným) výběrem použitých technologií, jako spíše o tom, že jejich majitelé na obou stranách barikády – tedy státní správa i podnikatelské subjekty – se s nimi musí naučit žít. Problémy mohou číhat i tam, kde by je nikdo neočekával a i banální příčina může mít dosti zásadní důsledky.

Řeč je o tak základní věci, jakou je doručení datové zprávy do vaší schránky, resp. o rozhodném okamžiku, kdy je datová zpráva doručena. Pro zopakování, zákon č. 300/2008 Sb. § 17 o doručování do datových schránek orgány veřejné moci, říká:

„Adresátovi je doručeno přihlášením do datové schránky s  tím, že nepřihlásí-li se ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byl dokument do datové schránky dodán, považuje se tento dokument za doručený posledním dnem této lhůty; to neplatí, vylučuje-li jiný právní předpis fikci doručení.“

 Pokračování na Lupa.cz.

 

 


 

7.5. 2010: Odpověď na přání z diskuse na Lupě (příspěvek zde) k pokračování a uvedení více informací o nedodržení lhůty doručení datové zprávy:

Jména těch dvou subjektů (firmy a státní isntituce) neuvedu, ale mohu popsat podrobněji o co šlo. Firma se přihlásila do výběrového řízení na zakázku malého rozsahu (toto je podstatné, protože zakázky malého rozsahu se v podstatě neřídí žádným zákonem o zadávání zakázek) a odeslala standardním způsobem svou nabídku. Zadavatelem byla státní instituce. Pak se několik týdnů nedělo nic. Následně to probíhalo takto:

Čtvrtek: instituce poslala do datové schránky výzku k dostavení se k vysvětlení některých nejasností v nabídce. Termín byl následující úterý.

Úterý: Termín jednání. Zástupce firmy ještě o ničem nevědel, takže nedorazil.

Středa: Úřad poslal další zprávu s rozhodnutím o vyřazení uchazeče z VŘ z důvodu nedostavení se k vysvětlení dle předchozí výzvy.

Čtvrtek: Zástupce firmy se přihlásil do datové schránky – tím byly oficiálně doručeny předchozí zprávy. Tedy oficiálně (i fakticky) se o jednání ta firma dozvěděla dva dny po termínu jednání.

A to je vše. Námitka, že v předpisu, podle kterého se úřad řídil, bylo výslovně uvedeno, že v případě potřeby vyzve uchazeče "emailem na kontakt uvedený v nabídce", byla zamítnuta s odvoláním, že státní instituce na základě zákona XY musí využívat datovou schránku a že to má uchazeč předvídat a schránku sledovat (ve zkratce řečeno).

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar