E-TEN Glofiish X500 aneb jak jsem vybíral MDA

V článku E-TEN Glofiish X500 – stane se ideálním MDA jsem rozebíral, jestli se tohle MDA může stát skoro ideálním zařízením. Čas pokročil a já jsem byl nucen si vybrat nějaký chytrý telefon. Moudří již vědí, že jsem vybral nakonec právě E-TEN Glofiish X500. Aby bylo jasno, do té doby jsem používal MDA Compact, kterého jsem vychvaloval v článku MDA Compact – největší vynález od Nokie 6310i. Od té doby uběhl rok a půl a i na poli mobilních telefonů, PDA a MDA se toho událo dost, takže i moje požadavky mohly být vyšší.

Jaké byly tedy mé požadavky na nový MDA?

  • MDA (tedy telefon plus PDA) s Windows 5.0
  • WiFi
  • GPS
  • Bluetooth
  • Foťák (2Mpx)
  • EDGE (nebylo podmínkou, ale hrálo též roli)
  • Rychlý procesor (alespoň 400 MHz)
  • Více než malé množství paměti
  • Malé rozměry

Tyto parametry splňovaly jak zmíněný E-TEN, tak ještě i ASUS P535. Poměrně známý HTC P3300 Artemis jsem vyřadil, neboť pomalý procesor (200 MHz) ve mně nebudil příliš velkou důvěru.

Rozhodoval jsem se mězi ASUSem a E-TENen. Pro ASUS hovořila vyšší rychlost procesoru, ale rozměrově je trochu větší a taky cena je o něco vyšší, než u E-TENu. E-TEN naopak přesvědčil rozměry a nižší cenou (uvedné odkazy na Sunnysoft jsou tu jen proto, že jsem líný hledat jiné, jinak se dá jak ASUS, tak i E-TEN sehnat levněji – třeba v KASA.CZ).

První dojmy

Nakonec jsem tedy sáhl po E-TEN X500. Když jsem ho vybalil, překvapil mě tím, jak je hubený a lehký. Vezmu-li v úvahu, že je napěchovaný technologiemi, je stejně těžký jako MDA Compact, o něco štíhlejší (myslím tím hloubku) a jen (!) asi o 5mm vyšší.

Výrobce si opravdu dal záležet na tom, aby byl skutečně kompaktní a co nejmenší. Skoro bych řekl, že to až přehnal. Nikde nic totiž nevystupuje, dokonce ani tlačítka, ani směrové tlačítko, ani boční tlačítka na on/off, fotoaparát a ovládání hlasitosti. Vše je maximálně ploché.

V recenzích jsem si už přečetl, že pero se vysouvá/zasouvá zespod, nikoliv, jak je zvykem, nahoře, což působí některým potíže. I já si na to musím zvyknout. Pero je těžko k nalezení, jeho vrchní část v zasunutém stavu vypadá spíš jako záklopka nějaké zdířky. Pro vytažení pera je nutné nemít moc ostříhané nehty. Bez nich totiž není šance stylus vytáhnout.

Displej je sice stále jen 240×320, ale kvalitou je lepší, než u (tehdy mnou velmi opěvovaného) MDA Compactu.

Instalace softwaru (resp. inicializace po prvním zapnutí) proběhla bez problémů. E-TEN je nabitý vlastním softwarem k prasknutí a budu mít ještě asi dlouho potíže s tím, co můžu odinstalovat a co ne.

Nebudu tu popisovat, co vše tam je, jak to funguje a k čemu všemu se to dá použít. Zmíním jen dvě věci, ktreré už považuji za standard v každém lepším MDA.

WiFi

WiFi na MDA je naprosto úžasná věc. Oproti tomu, jak rychlý byl internet přes GPRS na MDA Compactu, je v případě dostupnosti WiFi sítě, internet na E-TENu opravdu bleskový. Šup šup a jsem ve "veverce" a už čtu emaily. Vzhledem k tomu, že po Praze je WiFi sítí jako máku, je to neskutečná lábuž. Tuhle jsem četl poštu v Electroworldu, minulý týden v KFC na Strossmayeráku a včera v Dinitzu (tam tedy zároveň i na notebooku :-).

S přítomností WiFi přemýšlím, zda vůbec potřebuju platit paušál za datové přenosy na mobilu. Skoro se přikláním k tomu, že to není potřeba.

Vtipné je, že když zapomenu WiFi na E-TENu vypnout a přesouvám se třeba tramvají po Praze. E-TEN se snaží hledat dostupné sítě a na každé (opravdu na každé!) zastávce mi nabízí nějaké WiFi sítě v dosahu. Pravda, tři čtvrtiny z nich jsou bez hesla nepřístupné. Ale stejně. Je to dobrá WiFi hledačka.

GPS navigace

Navigace je asi na samostatný článek. Na tuhle funkci jsem se těšil snad nejvíc. Vyzkoušel jsem program, jehož jméno si teď nepamatuju, ale je kompletně v češtině, včetně akustické navigace. Ta paní, co radí, kam mám jet, je fakt docela inteligentní (asi to nebude blondýna :-).

Nejen, že pozná, kde jsem (chápejte, že jsem navigaci nikdy neměl, tak jsem z toho trochu surprised), ale ví i v jaké nadmořské výšce a jak rychle se pohybuju. Navíc když jsou přede mnou v krátkém úseku dvě odbočky, tak první ohlásí ("příští odbočka vpravo za 100 metrů") a k druhé dodá, že se mám držet v lévém pruhu. Není to úžasné?

Pro skutečnou navigaci jsem to tedy použil zatím jen jednou (jinak spíš jen pozoruju, co říká, kudy mě chce protáhnout apod.). Použil jsem to minulý týden, když jsem měl schůzku s Honzou na Budějovické v jedné internetové kavárně. Jel jsem metrem, ale ulice Budějovická není zrovna krátká. Tak jsem vylezl z metra, hodil do navigace ulici a číslo a po zhruba 100 metrech došel bez jediného zaváhání k cíli. Rozumíte? Kdybych nepoužil navigaci, trvalo by mi to o celé tři minuty déle. 🙂 Úžasná hračka. Už se těším, až pojedu někam, kde to neznám.

Závěrem

Jedna z věcí, která mě trochu trápí, je ochranná fólie na displeji. Ta dodávaná s E-TENem nic nevydrží a po pár dnech používání už je poškrábaná od stylusu. Ostatní negativa jsem zatím neobjevil (nové koště …). E-TEN je dokonce i docela svižný, stabilnější než MDA Compact (což je dáno hlavně novějším operačním systémem), tak uvidíme časem, jak se pochlapí a zda na něm časem objevím nějakou kaňku.

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar