Jak jsem začal používat Thunderbird, synchronizace a Windows Mobile

V srpnu roku 2008 jsem se pokusil používat Thunderbird místo neohrabaného Outlooku. Bohužel to narazilo na nemožnost synchronizovat kalendář, úkoly a kontakty s mobilem značky Nokia. Dnes se již mohu hrdě hlásit k těm, co nepoužívají Outlook, ale Thunderbird. Jak jsem to dokázal? Jednoduše – zbavil jsem se Nokie. Tím to ovšem neskončilo.

Základem všeho je pro mě synchronizace PC – mobil. V článku Jak jsem (ne)začal používat Thunderbird, synchronizace a Nokia jsem popisoval své strasti se synchronizací mezi Thunderbirdem a Nokií. Nakonec bezúspěšně.

Nedávno jsem se ale vrátil přes HTC Touch HD k Windows Mobile, kde je šance na synchronizaci s Thunderbirdem trochu vyšší. Nakonec se podařilo.

Pro příště a pro ty, kteří by se chtěli zbavit Outlooku, postup je následující:

1) Stáhnout si Thunderbird – stačí bohatě verze 2

Thunderbird se dá stáhnout nejlépe přímo na stránkách CZilly – Thunderbird ke stažení zde.

2) Nainstalovat Thunderbird

Po nainstalování zatím nenastavovat Thunderbirda jako  výchozího emailového klienta!

3) Stáhnout a nainstalovat Lightning

Lightning je kalendář a úkoly jako doplněk pro Thunderbird. Ke stažení zde.

4) Import emailů, složek a kontaktů 

Toto je důležitá část celého postupu. Thunderbord umožňuje import z Outlooku. Ale aby import proběhl správně (tedy vlastně aby vůbec proběhl), je nutné, aby byl ve chvíli importu Outlook ve stavu Výchozího emailového klienta. Pokud si tím nejte jistí, spusťte Outlook a nastave ho znovu jako výchozí. 

Pak v Thunderbirdu zvolte v menu Nástroje > Importovat, dále zvolte Kontakty nebo Pošta nebo Nastavení, klikněte na tlačítko Další a v nastvení zvolte Outlook.

Pokud máte štěstí (a OUtlook je stále nastaven jako výchozí prohlížeč), po kliknutí na  Další se rozběhne import. Import mých zhruba 3 gigabajty emailů trval několik možná desítek minut.

5) BirdieSync – synchronizace Thunderbird a PDA s Windows Mobile

BirdieSync je doplněk Thunderbirdu pro synchronizaci emailů, kontaktů, úkolů a kalendáře s Windows Mobile PDA zařízením, tedy například HTC Tuch, E-TEN Glofiish apod.

BirdieSync vyžaduje ActiveSync (což jeho hodnotu v mých očích dost snižuje), ale funguje a to je podstatné. Po nainstalování do Thunderbirdu je nutné v nastavení zvolit, co vše chcete synchronizovat a hlavně (!) periodu synchronizace. Mám nastaveno na 5 minut.

BirdieSync pak přidá do ActiveSync další položky (Emails, Cards, Events, Tasks) a v určených intervalech spustí ActiveSync a sesynchronizuje nové či změněné položky.

Zatím jsem narazil pouze na jeden problém a to ten, že se mi neustále objevuje v Events konflikt u nějaké mně neznámé položky a nedá se toho zbavit.

 

Výhody aneb Outlook vs. Thunderbird (TB)

1) TB je zdarma

2) TB je svižnější

3) Když TB odesílá email s velkou přílohou, lze bezproblémů psát další email (což je v otulooku nemyslitelné, iritující a … nepochopitelné)

4)  S TB se lépe pracuje (zejména protože viz 2)

5) TB rychleji synchronizuje s IMAP účtem

6) TB necpe do přehledu složek nějaké své lokální složky, aniž bych o to stál

7) Pro uživatele prohlížeče typu Firefox je TB známé prostředí

 

Leave a comment

Stáhněte si eBook - Jak začít s automatizací obchodních procesů
This is default text for notification bar